Новата мода на пътувания е сърф и трева – седмица в морето, седмица в лукс хотел, но

...
Новата мода на пътувания е сърф и трева – седмица в морето, седмица в лукс хотел, но
Коментари Харесай

Лято 2023: милиардерите заменят светските купони с усамотение на яхти

Новата мода на пътувания е сърф и трева – седмица в морето, седмица в лукс хотел, но “извън тълпите ”
Surf and turf (сърф и трева) – това е новата мода за отмора на свръхбогатите за това лято, разкриха трима туристически сътрудници пред сп. “Бизнес инсайдър ”. По принцип единият % хора, които имат огромната част от международното благосъстояние, към този момент отбягват прекомерно светските дестинации или ги посещават, слизайки единствено за малко от яхтите си, на които се радват на уединение и успокоение. Тенденцията се затвърди по време на пандемията, само че продължава да е водеща и този сезон.

Дори и да нямат лична яхта, което е необичайност, те наемат плавателни съдове за пътуванията си, а бюджетите им за това са скочили тройно, показват туристическите сътрудници. Хората с огромни портфейли нямали усет към помпозните яхти, притежавани (или към този момент не поради санкциите) от съветските олигарси, а държали на удобството, пространството, многото палуби за плаж и разнообразието от водни занимания. 

Един от милиардерите, които цялото лято се перчиха със 127-метровия си мегакораб за 500 млн. $, бе притежателят на “Амазон ” Джеф Безос. Папараците бяха на върха на щастието, когато успееха да уловят размяната на милувки на борда сред него и спътницата му Лорън Санчес. В интервала на “кризата на междинната възраст ” богаташът, наподобява, е оставил бизнеса си в ръцете на доверените си хора и се отдал да граби с цялостни шепи от насладите на живота. Двамата със Санчес първо обиколиха Балеарските острови, а след това се откриха край Лазурния бряг.

Колкото до наклонността “сърф и трева ”, експертите са въвели това определение, защото множеството им клиенти, не толкоз фамозни като Безос, редуват седмица на яхта и седмица в първокласен хотел по опция в някой уединен и изолиран курорт на твърда земя. Според Джон Клифърд от Сан Диего, притежател на компания за такива скъпи пътешествия, една от последните му поръчки била да наеме яхта с 6 жилището против 200 000 евро седмично, с цел да обикаля към гръцки остров и да може компанията да се наслаждения “на прелестно настаняване и храна, да получава всяка играчка, която желае, без да има потребност да я споделя с някой различен ”. Клифърд добавя, че нормалните чартъри, които наема за това лято, са за 75 000 евро на ден.

Всъщност множеството присъстващи в топ 10 по благосъстояние нямат никакъв проблем с усамотението, тъй като от дълго време влагат в покупката на частни острови или

великански имения на брега на морето,

които им подсигуряват доброволната изолираност. Такъв е казусът с Марк Зукърбърг, който, когато не си блъска главата с мисли за развиването на “Мета ”, кара сърф на езерото Тахо или на остров Кауаи на Хаваите, отсядайки в някой от личните си покои, заобиколени с великански паркове.  Преди няколко дни Зукърбърг направи изненадващо самопризнание – че изяжда по 4000 калории на ден. Очевидно е, че при такова меню лятото е времето за консумиране на сила освен на тепиха на обичаното му джиу джицу, само че и с интензивно упражняване на морски спортове.

Дали ще се бие с него в клетка, или не, към момента не е напълно ясно, само че притежателят на “Тесла ” и “Туитър ” Илон Мъск също дискретно събира сили в жегите. И той обича да пори вълните с частната си яхта, само че в края на юли бе засечен на брега на Портофино, на Италианската Ривиера, освен това в компанията на някогашната си обичана Греймс – майка на две от децата му, и на 3-годишния им наследник X.

Шефът на “Майкрософт ” Бил Гейтс това лято е бил забелязван няколко пъти в Хърватия и на Френските Антили, докъдето, естествено, също се придвижва с яхтата си.

Французинът Бернар Арно, притежател на компанията за разкош “Луи Вюитон Мое Енеси ”, който ту се качва, ту слиза от първото място по благосъстояние в света,  е последовател на втората наклонност. Той си има личен остров от 54 хектара на Бахамите, платен прозорливо още през 1999 година за едвам 4 млн. $. Оттогава властелинът на стилните марки прекарва всяко лято в персоналния си парадайс, несмущаван от никого. В същия клуб е и основателят на компанията за галактически туризъм “Върджин галакси ” сър Ричард Брансън, който има не един, а цели два от Британските Вирджински острови. За разлика от Арно обаче той ги дава чартърен за 6-цифрени суми, когато самичък не почива там.

Онези, които нямат лични острови, си ги наемат. Туристическият сътрудник Едуард Гранвил да вземем за пример показва, че едно от най-търсените имения това лято е покрай Кан, само че се намира на личен дребен остров. Наемът е 290 000 $ на седмица.   “Това е нещо като

хотел единствено за вас ”,

споделя Гранвил. За тези, които желаят да се насладят на танци до сутринта на Лазурния бряг, има катер, който свързва сушата и острова.

Да избегнеш тълпите, е все по-актуален лозунг измежду притежателите на неограничени благоприятни условия, споделя и Джулс Маури, която работи за огромна туристическа организация. Така Африка става една от най-модните напоследък дестинации, като доста постоянно група заможни другари наемат цялостен хотел, с цел да не бъдат безпокоени от непознати посетители. Тя разкрива, че от влизащите в елита от 1% свръхбогати 7 са прекарали лятната си отмора в Ботсуана, а 3-ма в Намибия, като са изхарчили най-малко по към 200 000 евро. Ботсуана е предпочетена поради по-камерните си хотели, в сравнение с да вземем за пример Кения, изяснява Маури.

Още една опция за уединена почивка е наемането на парцел, който дори не е обществено наличен – да вземем за пример цяло село в някой мъчнопроходим регион на Гърция против 185 000 евро на седмица. Според Гранвил спрямо Италия, Франция и Испания,

Гърция е любимецът сред заможните това лято

Макар да не престават да избират ваканции на гръцките острови, богаташите заобикалят свръхкомерсиализирани места като Миконос. Сред новите дестинации обаче Гранвил показва егейския остров Парос. “Хората имат стремежи да се изтягат на пусти плажове ”, прибавя Маури.

Италия обаче не е излязла от играта, прибавя тя, като се аргументира с 11 едновременни ваканции на богаташи, проведени от нея при започване на юни по крайбрежието на Амалфи. За сметка на това съгласно Клифърд една дестинация, която претърпява туристически взрив – Сицилия, е измежду местата, които това лято най-заможните избират да пропуснат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР